ATG Fair Play

KYC-enkät Q&A

Uppdaterad

Varför har jag fått enkäten? 

Enligt penningtvättslagen behöver vi ha god kännedom om våra kunder vilket innebär att vi ibland behöver ställa frågor till dig som kund, vilket vi gör genom den kundkännedomsenkät du blivit ombedd att besvara. ATG inhämtar kundkännedom om alla våra kunder, så dessa frågor är inte specifika för just dig. Vi behöver även hålla uppgifterna aktuella vilket innebär att du kan komma att få svara på samma eller liknande frågor vid ett senare tillfälle. 


Vad händer om jag inte besvarar enkäten? 

Om du inte besvarar enkäten kommer du att bli spärrad från att lägga spel. Detta eftersom det är ett lagkrav att ha tillräcklig kundkännedom för att kunna erbjuda kunder våra produkter och tjänster. 

 

När måste jag besvara enkäten? 

Du behöver besvara enkäten inom det tidsintervall som anges i texten ovanför enkäten. Du kan också hitta besvara-senast-datumet under ”Mina pengar” i anslutning till enkäten.

 

Kan jag välja fler svarsalternativ i enkäten? 

Ja, på frågan som rör vart pengarna du spelar för hos ATG kommer ifrån är det möjligt att ange fler svarsalternativ. 

 

Kan jag uppdatera mina svar och hur i sådana fall? 

Ja, du har möjlighet att uppdatera dina svar och det gör du under ”Mina pengar”. 

 

Kan jag se mina svar som jag har angett och var i sådana fall? 

Ja, du kan se vilka svar du angett och det gör du under ”Mina pengar”. 

 

Vad menar ni med månatlig inkomst? 

Din sammanlagda inkomst per månad.  
Med månatlig inkomst menas tex inkomst av arbete, kapital­inkomster bostads­bidrag, föräldrapenning och studie­medel.


Varför har jag fått en transaktionsförfrågan?  

Utöver kundkännedomsenkäten kan vi behöva ställa ytterligare frågor till dig, ibland om specifika transaktioner, så kallad utökad kundkännedom. I dessa fall kommer en transaktionsförfrågan skickas till dig där du behöver redogöra för vart pengarna du sätter in hos ATG kommer ifrån.  Detta kan du göra genom att bifoga underlag som styrker dina insättningar, det kan till exempel vara bankkontoutdrag, underlag för vinster eller sparande. 

 

Jag har spelat för tidigare vinster hos er, det kan ni väl se på mitt konto? 

När spelvinster tas ut från ditt ATG-konto så lämnar pengarna ATG. Vi har därefter ingen insyn i vart pengarna hamnar eller vad de används till. Vi kan därför inte förutsätta att insättningar som kommer in på våra konton härstammar från tidigare spelvinster, även om vi ser att en spelvinst tidigare har betalats ut. Därför kan du få en transaktionsförfrågan att besvara från oss även om du tidigare vunnit pengar.  

 

Vad händer om jag inte svarar på transaktionsförfrågan? 

Transaktionsförfrågan behöver besvaras inom 15 kalenderdagar, exakt datum framgår i brevet du fått från oss. Om du inte besvarar transaktionsförfrågan inom utsatt svarstid kommer ditt konto att spärras från att lägga spel. Detta eftersom det är ett lagkrav att ha tillräcklig kundkännedom för att kunna erbjuda kunder våra produkter och tjänster.  


Misstänker ni mig för penningtvätt? 

Nej, att behöva besvara kundkännedomsfrågor innebär inte att ATG misstänker penningtvätt utan är frågor vi behöver ställa till merparten av våra kunder någon gång under kundrelationen. Detta är ett krav enligt penningtvättslagen vars syfte är att motverka penningtvätt och finansiering av terrorism. Genom att lära känna dig som kund har vi bättre möjlighet att agera på avvikelser, vilket även skyddar dig och ditt konto från att till exempel utnyttjas för bedrägerier.   

 

Vad gör ATG med svaren som anges i enkäten? 

Dina svar behandlas konfidentiellt och används bland annat för att göra en riskbedömning, något vi enligt penningtvättslagen behöver göra för alla våra kunder. Dina uppgifter kan också användas i vårt spelaransvarsarbete. ATG har berättigat intresse att använda dina svar och inkomna uppgifter för att agera vid risk för risk-och problemspel, i syfte att måna om att du mår bra i ditt spelande och spelar för nöjes skull.


Vad är penningtvätt?

Svar: Penningtvätt är när någon försöker omvandla pengar som kommer från brott för att det ska se ut som att de är lagligt intjänade. Att konsumera pengar som härstammar från brott räknas också som penningtvätt, till exempel när någon spelar för pengar som ursprungligen kommer från brottslig verksamhet.


Vad innebär penningtvättslagen?

Svar: ATG lyder under penningtvättslagen (lag (2017:630) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Denna lag har till syfte att förebygga och förhindra att företag, såsom spelbolag, utnyttjas för att tvätta pengar eller finansiera terrorism.

ATG har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra, samt övervaka i syfte att upptäcka, transaktioner, händelser eller beteenden som kan tyda på penningtvätt eller annan brottslig verksamhet. En del i detta är även att inhämta kundkännedom om våra kunder. ATG ska bedöma den risk för penningtvätt eller finansiering av terrorism som kan förknippas med kundrelationen.

Om ATG efter vidtagna åtgärder anser sig ha skälig grund att misstänka att det är fråga om penningtvätt eller finansiering av terrorism eller att egendom annars härrör från brottslig handling, är det ATG:s skyldighet att utan dröjsmål rapportera omständigheterna till Polismyndigheten.


Vill du veta mer?

Länk till Spelinspektionen

Länk till lagen om penningtvätt (2017:630)

warning Created with Sketch.